Проєкт будівництва сонячної електростанції: що змінять поправки до закону про альтернативну енергетику

Сонячна електростанція 100 кВт і більш потужні знову стануть популярними, причина — внесення змін до закону про альтернативну енергетику в Україні, що передбачає можливість реалізації на ринку надлишків електроенергії.

Ціни на сонячні електростанції в Україні тривалий час розглядалися з урахуванням зеленого тарифу, що дозволяв повернути інвестиції протягом 5-6 років. Але починаючи з 2019 року зелений тариф могли отримати станції, потужність яких не перевищувала 1 МВт, при цьому подолавши значні бюрократичні труднощі з оформленням дозволів. Механізм розподілу квот на аукціонах не запрацював, тому на певний час ринок фактично став на паузу – старі проєкти вводились, нові не починались.

Масова установка сонячних електростанцій для власного споживання почалася вже після широкомасштабного вторгнення Росії, коли перед підприємствами гостро постало питання забезпечення стабільності енергопостачання. Але тепер ситуація може суттєво змінитись — знову повертається запит на потужні СЕС.

Сонячна електростанція 100 кВт: тепер без обмежень

Розробляючи проєкт будівництва сонячної електростанції для власної генерації, інженерам доводилося йти на певний компроміс у пошуках оптимальної потужності. Якщо потужність СЕС покривала власне споживання вдень, то вранці та ввечері відчувався суттєвий дефіцит потужності. Якщо збільшувати потужність, щоб збільшити генерацію вранці та ввечері, то вдень доводилося обмежувати вироблення електроенергії, адже сонячна електростанція не була підключена до мережі. Надлишки генерації можна було б накопичувати в акумуляторах, але в цьому випадку ціна сонячної електростанції зростала у 2-3 рази (залежить від місткості АКБ). З ухваленням поправок до закону про альтернативну енергетику така проблема фактично зникає:

  • надлишки виробленої електроенергії передаються у загальну енергосистему, де вони викуповуються у виробника за ціною, що діє на момент передачі;
  • у моменти дефіциту генерації підприємство отримує електроенергію із централізованої мережі, закуповуючи його за ціною, що діє на момент одержання;
  • за підсумками місяця вся сума, одержана за продаж електрики, йде на погашення боргу за отриману з централізованої мережі електрику;
  • залишок (якщо він буде) можна буде у грошовій формі одержати на рахунок.

Слід зазначити, щоб стимулювати розподілену генерацію, вводяться деякі обмеження, наприклад, продавати надлишки електрики можуть лише активні споживачі. Тобто ті, які самі виробляють і споживають електроенергію, це не промислові сонячні електростанції, які працювали виключно на генерацію. При цьому дахова сонячна електростанція https://rayton.com.ua/ — 100 кВт, 10 кВт або будь-якої іншої потужності може бути підключена до мережі без отримання дозвільної документації.